تکاپو در اطلاعات و رویدادهای یزد و یزدیان در خبرها : تاریخ

نگاهی به اخبار شهر خشتی و فرهنگ و تمدن مردمان ایرانی اسلامی و غیر اسلامی یزد در طول تاریخ. از 1394

تکاپو در اطلاعات و رویدادهای یزد و یزدیان در خبرها : تاریخ

نگاهی به اخبار شهر خشتی و فرهنگ و تمدن مردمان ایرانی اسلامی و غیر اسلامی یزد در طول تاریخ. از 1394

تکاپو در اطلاعات و رویدادهای یزد و یزدیان در خبرها : تاریخ از 1394

پیوندها

۳ مطلب در فروردين ۱۳۹۷ ثبت شده است


معرفی جاذبه‌های گردشگری ایران؛

یزد اولین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان، استانی کویری در مرکز ایران است که بواسطه ثبت در فهرست جاذبه‌های گردشگری یونسکو در زمره شهرهای مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار دارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، شهرستان یزد با وسعت 2397 کیلومتر مربع به دلیل وجود جاذبه‌های شغلی، رفاهی و تمرکز اداری، با جمعیتی بیش از پانصدهزار نفر، پرجمعیت ترین شهرستان استان یزد به شمار می رود. این شهرستان شامل دو بخش مرکزی و زارچ با شهرهای یزد، شاهدیه، حمیدیا و دهستان های فجر، فهرج، اله آباد و محمد آباد است.

شهرستان یزد در دره‌ای وسیع و خشک و محصور بین رشته کوه‌های شیرکوه و خرانق قـرار گرفته اسـت. ایـن شهـر از شمال به شهرستان اردکان و از شرق به شهرستان بافق و از جنوب به شهرستان تفت و از غرب به استان اصفهان محدود شده است. آب و هوای یزد به علت قرار داشتن بر روی کمربند خشک جهانی دارای زمستان‌های سرد و نسبتاً مرطوب و تابستان‌های گرم و طولانی و خشک است.

به‌لحاظ شرایط اقلیمی، وضعیت کشاورزی در این منطقه مطلوب نیست و امکان بهره برداری از آب‌های سطحی در کشاورزی بسیار کم است. شرایط خاص در مناطق حاشیه کویر اعم از میزان اندک بارندگی، حرکت ماسه های روان، پدیده بیابان زایی، مراتع فقیر و کمبود منابع تأمین آب موجب شده تا 28 درصد وسعت استان یزد فاقد بهره دهی اقتصادی باشد.

یزد از شهرهای قدیمی ایران و از بهترین نمونه های شهرهای کویر به شمار می رود. در این شهر همه چیز حکایت از حرکت و زنده بودن محیط اجتماعی دارد. نام یزد معمولاً یادآور آثار هنری و اصیل است. ظرافت های به کار رفته در ساخت آثار هنری و معماری این منطقه در نوع خود بی نظیر بوده و از همین جهت دارای ارزش هنری فراوانی است.

  • Amir-Chakhmaq-2
  • 35d82c63-2216-4435-b8fe-53ee06e806c7

منطقه یزد یکی سرزمین‌های باستانی اقوام ایرانی و دارای میراث درخشانی از فرهنگ و تمدن کهن و ادوار مختلف تاریخی با قدمت 3 هزار سال است. برخی از مورخین، بنای اولیه شهر یزد را به زمان اسکندر مقدونی نسبت می دهند که وی زندانی ساخته و نام آنرا چنین نهاده است و به اعتقاد عده ای دیگر از تاریخ نویسان در دوره ساسانیان به فرمان یزدگرد اول (421-339 م) در این محل شهری به نام «یزد گرد» بنا شده است. نام یزد از همین عنوان گرفته شده و به معنای مقدس، فرخنده و در خور آفرین است.

مورخین یونانی این شهر کهن و باستانی را «ایساتیس» خوانده‌اند. پس از ظهور اسلام و گرایش مردم ایران به دین اسلام به یزد لقب «دارالعباده» داده شده است. این ناحیه همواره در دوره هخامنشیان از راه‌های معتبر مؤسسه‌های راهداری، مراکز پستی و چاپاری برخوردار بوده است.

آنچه اینک سر افراز از میان ریگ‌های روان اعصار، مصون از رخدادهای مخرب تاریخی بر جا مانده، یادگارهای گویا از سرنوشت تاریخی این سرزمین و نشانگر فرهنگ و تمدن پر بار است.

استان یزد از سرزمین‌های قدیمی و تاریخی است و در میان ایالت‌های قدیمی و بزرگ پارس، اصفهان، کرمان و خراسان قرار داشته است. با توجه و گواهی گرفتن از منابع تاریخی، آبادی نشینی در این منطقه از قدمت طولانی برخوردار است. از مظاهر فرهنگ مادی و معنوی که مردم این خطه از خود به جای گذاشته‌اند و میراث تاریخی آنها در دوره‌های قدیمی به حساب آمده و نشانه‌هایی از مهر و آناهیتا، ایساتیس و هخامنشی و زندان اسکندر و برج و بارو و کهن دژهای  بزرگ و عظیم و پناهگاه‌های متعدد و موبدان و سران ساسانی و ابنیه و یادگارهایی بعد از اسلام نظیر مساجد و امامزاده‌ها و مزارها و… نشانگر فرهنگ و تمدن مردم چه قبل و چه بعد از دوره اسلامی بوده است.

آتش ورهرام یادگار هزاران ساله ایران باستان

بنای فعلی آتشکده در سال 1313 خورشیدی با همت و کمک مالی زرتشتیان یزد و پارسیان هندوستان احداث شد. ساختمان آتشکده با معماری زیبایی برگرفته از هنر معماری هخامنشیان در مرکز حیاطی بزرگ و سرسبز و بر بلندی قرار گرفته و برپیشانی عمارت نقش «فروهر» جلوه گر است.

اهمیت آتشکده به قدمت آتش درون آن است که گفته شده از حدود 1520سال پیش تاکنون فروزان مانده و حفاظت شده است.

«آتش ورهرام» درون مجری برنجی و در اتاقی مخصوص، در میان ساختمان آتشکده و در سطحی بالاتر از سطح زمین به دوراز باد و باران و تابش خورشید نگهداری می‌شود.

آتشکده ورهرام

آب انبار شش بادگیری

آب انباری است قدیمی با شش بادگیر که در محله تپه یزد قرار گرفته است. این بنا دارای دو ورودی در شمال و جنوب و مخزن است و مخزن آب انبار گنبد تخم مرغی شکلی دارد.

 آب انبار 55 پله دارد که بین پله های 25 و 26 آن از بالا، یک هشتی با سنگ فرش آجری قرار دارد و طاق آب انبار بعد از هشتی شروع می شود. طاق ضربی خشتی با نمای آجری و سقف بزرگ مخزن آب از ویژگی های مهم این آب انبار است که در سال 1379 هجری قمری به سعی حاجی حسین میرالله ساخته شده است.

آب انبار یزد

باغ دولت آباد با بلندترین بادگیر جهان

محمد تقی خان مشهور به خان بزرگ که سر سلسله خان های یزد در زمان زندیه بود ابتدا قناتی با نام دولت آباد بوجود آورد پس از آن، عمارت «باغ دولت آباد» را در امتداد آن احداث کرد. این ساختمان، محل اقامت این حاکم مقتدر نیز بوده است.

 این بنا مجموعه‌ای از چندین عمارت شامل: هشتی و بادگیر، بهشت آیین، تالار آیینه، سردر اصلی و سردر جنوبی است. فضای سبز این باغ شامل درختان کاج، سرو، گل سرخ محمدی، درختان میوه به خصوص انگور و انار است. چشمگیرترین ویژگی این بنا بادگیر 33.8 متری آن است که بلندترین بادگیر جهان محسوب می شود.

باغ دولت آباد

خانه لاری ها یادگاری از دوره قاجار

تاریخ بنای این خانه تاریخی متعلق به دوره قاجار است و در محله خهادان شهرستان یزد قرار دارد. ساختمان خانه لاری ها با توجه به سبک کلی منزل اعبانی دوره خود ساخته شده، یعنی خانه ای است با دو قسمت اندرونی و بیرونی، حیاط در مرکز و قسمت های شمالی به عنوان زمستانه و از قسمت جنوبی به عنوان تابستانه استفاده می شود که شامل تالار و بادگیر است.

مناطق گردشگری شهر یزد

از ضلع شرقی که شمال اتاق آیینه، مطبخ، سرداب و سایر فضاها است به عنوان پاییزه و از ضلع غربی به عنوان بهار خواب استفاده می شود. این خانه اکنون موزه اسناد و مدارک است.

خانه لاریها

مسجد جامع فهرج

روستای فهرج در 25 کیلومتری جنوب شرقی یزد و در کنار راه اصلی یزد- بافق قرار دارد. از آثار تاریخی این روستا به یک قلعه باستانی، آب انبار قدیمی، مجموعه شهدا و مسجد جامع می توان اشاره کرد.

مسجد جامع فهرج از بنای قدیمی و کم نظیر فرهنگ و تمدن اسلامی است که متعلق به نیمه اول قرن اول هجری است.

 این بنا قدیمی‌ترین مسجدی است که در ایران و شاید در دنیا بدون هیگونه پیرایه ای دست نخورده باقی مانده است. وجود شبستانی رو به قبله با هشت ستون، مناره گلی نه چندان بلند که راه پلکان مسجد از داخل این مناره به بام و سپس به بالای مناره منتهی می شود و استفاده از خشت و گل در ساخت آن از ویژگی های این بنا محسوب می شود.

ls[n

نارین قلعه (نارنج قلعه)

این بنا در زبان عامه به نارنج قلعه معروف است یکی از مهمترین آثار تاریخی پیش از اسلام استان محسوب می شود. این دژ قدیمی که برفراز تپه مشرف بر شهر میبد احداث شده، تمامی بنای آن از خشت و گل ساخته شده و معماری آن به شکل مطبق است.

تقریبا در 5 مرحله ساخته شده است. قدیمی ترین بخش بنا فضاهایی هستند که در دل زمین کنده شده اند و درگویش محلی به آنها «بوکن» گفته می شود و پایین ترین بخش آن را تشکیل می دهند.

khvdk rgui ldfn

 چاپارخانه میبد

پیشینه چاپارخانه در ایران به دوره هخامنشیان می رسد. از این مراکز به عنوان ایستگاه های مبادلات نامه ای استفاده می شده است.

وظیفه چاپارخانه ها نگهداری و تیمار تعدادی اسب تیزرو و پیک تازه نفس جهت ارسال و مبادله سریع نامه ها و امانت های مهم بوده است. از این رو چاپارخانه ها به  صورت قلعه ساخته  شده اند تا دفاع و حفاظت از آن میسر باشد.

چا÷ار

 ییلاق های میان کوه

ییلاق های میان کوه در شهرستان تفت قرار دارند. «ده بالا» معروف ترین وخوش آب وهوا ترین ییلاق یزد درین منطقه است. «طزر جان» روستای ییلاقی دیگری در مجاورت روستای ده بالا است. که مسجد جامع آن از اهمیت خاصی برخوردار است. دره های سرسبز، بنادک سادات، باقی آبادریا، فخر آباد ثانی آباد،… از دیگر ییلاق های مهم این منطقه است.

یزد

 ییلاق پشت کوه

منطقه «پشت کوه» بین «نیر» و «گاریزات» در جنوب سلسله جبال شیرکوه قرار دارد و از سه طرف محاصره ودر میان دره ای از سنگلاخ واقع شده است. بخش دیگر آن جلگه بنادک دیزه، سخوید، شواز، بیداخوید و… از جمله ییلاق های این منطقه است.

 مکانهای تاریخی ایران,آثار تاریخی ایران,گردشگری

 مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر)

مدرسه ضیائیه معروف به زندان اسکندر از آثار «مولانا ضیاء الدین حسین رضی» است که در سال 631 قمری آن را بنیان نهاد و بنای آن در سال 705 قمری توسط پسرانش به اتمام رسید.

شبستان مدرسه دارای محراب است و در اطراف مدرسه، رواق هایی ساخته شده است. گنبد خشتی این بنا با تزئینات گچبری و نقاشی آبرنگ بر بلندای این ساختمان خودنمایی می‌کند که نمونه‌ای از معماری دوره مغول در ایران است.

مدرسه

ایراندولتفرهنگ و تمدنگردشگرینقاشی
  • علیرضا آیت اللهی

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی در گفت‌وگو تفصیلی با فارس:


ابراهیم‌بای‌ سلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، درباره آخرین اقدامات صورت گرفته در هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اظهار داشت: سازمان تأمین اجتماعی بزرگ‌ترین بنگاه اقتصادی غیردولتی در کشور محسوب می‌شود که در استراتژی‌های خود رویکردهای نو و جدیدی را تعریف کرده است تا بتواند درآمد و منزلت ملی و بین‌المللی سازمان را افزایش دهد.

وی ادامه داد: در این رویکردهای نو که درواقع تنها راه رهایی صندوق‌های بازنشستگی و تأمین اجتماعی است، باید اقدامات جدیدی صورت بگیرد که برخلاف سیستم‌های کلاسیک و سنتی بتواند درآمدها را افزایش دهد و بتواند با توجه به تحول در ساختار تولید و اقتصاد در جهان، پیش برود.

گردشگری به مهمترین صنعت دنیا تبدیل شده است

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی گفت: در این تحول ساختار تولید گردشگری به‌عنوان یکی از صنایع پیش رو تعریف شده است که در حال تبدیل شدن به مهم‌ترین صنعت دنیا است که بعد از صنعت نفت و پتروشیمی، به‌عنوان سومین صنعت دنیا تعریف شده است و از صنعت خودرو نیز پیشی گرفته است.

‌سلامی افزود: از همین رو باعث شد که سازمان تأمین اجتماعی نیز اقدام به تأسیس هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی کند که درواقع به آن «هگتا» می‌گویند.

وی ادامه داد: هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی «هگتا» مدیریت و اداره سهام شرکت‌هایی را در سازمان تأمین اجتماعی بر عهده دارد که در حوزه گردشگری فعال هستند مانند هتل‌های هما، قطارهای رجا، مجموعه آبادگران، شرکت سرمایه‌گذاری ایران‌گردی و جهانگردی، مجموعه رفاه‌گستر، دهکده سالی انزلی و آژانس تأمین که 7 شرکت مهمی است که در زیرمجموعه هگتا قرار گرفته است.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی با اشاره به اینکه در حال حاضر بزرگ‌ترین هلدینگ گردشگری کشور تشکیل شده است، گفت: هگتا به‌عنوان بزرگ‌ترین هلدینگ گردشگری کشور محسوب می‌شود و دلیل آن نیز امکانات مناسب از لحاظ اقامتی و حمل‌ونقل ریلی است.

سلامی اظهار داشت: علاوه‌بر هتل‌های هما که معتبرترین و قدیمی‌ترین برند کشور است، مجموعه ایرانگردی و جهانگردی نیز 64 هتل دارد و شرکت حمل‌ونقل ریلی رجا نیز که بیش از 60 درصد حمل‌ونقل ریلی کشور را برعهده دارد و 14 میلیون نفر سالانه از این مجموعه استفاده می‌کنند؛ مجموعه همه این موارد به ما کمک کرده است که این هلدینگ گردشگری را تشکیل دهیم.

وی افزود: هنگامی که هلدینگ گردشگری تشکیل شد، اولین اقدام آن احصاء دارایی‌ها و احیا و پویای آنها بوده است که در این زمینه توفیقات خوبی به‌دست آمده است.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی گفت:‌ در ابتدا دارایی‌های سازمان در حوزه گردشگری طبقه‌بندی شد و با توجه به اینکه زنجیره تأمین صنعت گردشگری وجود داشت، توانستیم رویکرد هم‌افزایی و هماهنگی را بین این مجموعه‌ها افزایش دهیم و البته با مشکلاتی هم مواجه بودیم البته در مجموع اتفاق خوب و مثبتی افتاد.

سلامی افزود: در حال حاضر دارایی‌های موجود سازمان تأمین اجتماعی حفظ شده است و در جهت ارتقا صنعت گردشگری پیش رفتیم تا درآمدهای جدیدی را از این حوزه برای تأمین اجتماعی داشته باشیم.

وی یادآور شد: در  استراتژی‌های نخست هگتا، بازسازی هتل‌ها و مراکز اقامتی در اولویت قرار گرفت و هتل‌ همای مشهد که 15 سال بلااستفاده بود، با همت مدیریت تأمین اجتماعی مجدداً احیا و نوسازی شد و توانستیم طی یک سال و نیم از ظرفیت‌های این هتل استفاده کنیم که در حال حاضر با استانداردهای عالی به مسافران خدمات ارائه می‌دهد.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اضافه کرد: بازسازی تمامی هتل‌های مجموعه‌های مختلف تأمین اجتماعی ازجمله آبادگران، رفاه‌گستر و دهکده سالی بندرانزلی در اولویت قرار گرفت و اقدامات خوبی نیز در این خصوص صورت گرفته است.

سلامی بیان داشت: در قدم دوم به توسعه مراکز اقامتی در کشور پرداختیم که با توجه به اینکه تأمین اجتماعی، زمینه‌های مناسبی را در داخل و اطراف شهرها دارد، موجب شد زمین‌های رهاشده که در اختیار سازمان قرار دارند و کاربری‌های صنعتی و کشاورزی نیز ندارند، برای آنها کاربری‌های گردشگری تعریف شود که بر همین اساس نیز بیش از 40 زمین و پروژه مناسب را تأمین اجتماعی به هگتا معرفی کرد.

ساخت 100 هتل در کشور

وی درباره طرح 100 هتل، 100 کسب‌وکار نیز بیان داشت: این طرح تبدیل به یک برند بین‌المللی شد و مورد استقبال سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی قرار گرفت.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی افزود: ‌در حال حاضر 174 پروژه در کتاب اول و در کتاب انگلیسی نیز 235 پروژه سرمایه‌گذاری معرفی شده است که با اجرای این طرح‌ها، ‌تأمین اجتماعی و هگتا پیشران توسعه ملی گردشگری ایران خواهند شد.

سلامی اظهار داشت: درواقع نخستین گامی که بتواند سازمان بردارد و پیشگام توسعه گردشگری باشد، اجرای طرح 100 هتل، 100 کسب‌وکار است که بر اساس پروژه‌ها و ظرفیت‌های موجود اقدام خواهیم کرد.

وی ادامه داد: علاوه‌بر آنچه که در تأمین اجتماعی وجود دارد از بخش خصوصی و دیگر نهادهایی که دارای زمین بودند نیز دعوت کردیم تا در دیگر پروژه‌ها مشارکت داشته باشند.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی خاطرنشان کرد: طرح 100 هتل، 100 کسب‌وکار، طرحی است که بر اساس مطالعات ملی و بین‌المللی به وجود آمده است و قطعاً در راستای جذب سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی در این زمینه اقدام خواهد شد.

سلامی بیان داشت: قبل از آنکه این طرح‌ها را ارائه دهیم تمام مطالعات در رابطه با صنعت هتل در ایران انجام شده است و تمامی مطالعات بین‌المللی درباره ایران نیز جمع‌آوری شده و به یک جمع‌بندی لازم رسیده‌ایم.

وی افزود: با همکاری دستگاه‌های مختلف ازجمله استانداری و میراث فرهنگی، اقدام‌های خوبی برای اجرای طرح‌های مشارکتی صورت گرفته است و در همین راستا مقاصد گردشگری برای 31 استان تعریف شده است.

کشور به حدود 500 هتل نیاز دارد

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی تصریح کرد: آخرین مطالعات بین‌المللی نشان می‌دهد کشور ما به 776 هتل نیاز دارد تا ایران‌گردان خارجی به 5 برابر افزایش یابند. در همین خصوص در برنامه ششم نیز توجه به گردشگری خارجی و افزایش آن اشاره شده است.

سلامی افزود: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز در مدیریت اسبق این میزان را تعدیل کرد و اعلام کرد بین 400 تا 500 هتل باید ساخته شود.

تأمین اجتماعی متولی گردشکری نیست

وی با اشاره به اینکه سازمان تأمین اجتماعی متولی توسعه گردشگری نیست، گفت: ما متولی شرکت‌داری و منافع سازمان هستیم و نقاط امن سرمایه‌گذاری را در نظر گرفته‌ایم، بنابراین یک‌چهارم از 400 هتل مطرح‌شده را قرار است سازمان تأمین اجتماعی بسازد.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی یادآور شد: بنابراین قرار شد در 31 استان کشور در مجموع 100 هتل ساخت شود.

سلامی تصریح کرد: در ساخت این هتل‌ها اولویت نخست، زمین‌هایی است که تأمین اجتماعی دارد و اولویت دوم هم مشارکت با هرگونه دستگاه‌هایی است که زمین ارائه می‌کنند.

وی افزود: 100 کسب‌وکار که می‌گوییم، بر اساس تئوری است که قبل از ساخت ممکن است چه مشاغلی ایجاد شود و بعدازآن چه مشاغلی ایجاد خواهد شد. در صنعت ساخت هتل، از توانمندی‌های کشور استفاده خواهیم کرد و هنگامی که یک هتل ساخته می‌شود، در کنار آن صدها کسب‌وکار نیز شکل می‌گیرد.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی بیان داشت: هتل‌هایی که در این طرح ساخته می‌شود، قطعاً مانند هتل‌های ساده نخواهد بود و این هتل‌ها چندکاربره هستند و به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شده است که بتوان در بخش‌های مختلف از آن به‌خوبی استفاده کرد.

سلامی یادآور شد: هتل‌هایی که در 100 هتل و 100 کسب‌وکار ساخته می‌شود، بر اساس معماری ایرانی ـ اسلامی طراحی می‌شود و نمونه‌های بارزی را نشان می‌دهیم که تابه‌حال سابقه کمی داشته است.

وی افزود: یکی از استراتژی‌های ما در این طرح رویکرد اقتصادی و با تعالی فرهنگ است. آنچه که دیگران در گذشته انجام داده‌اند، متعلق به آنهاست و باید آن را توسعه و گسترش دهیم تا در فرآیند جهانی شدن قرار بگیرد، ولی هویت ایرانی و اسلامی نیز باید در آن باقی بماند و شکوفا شود.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اضافه کرد: باید کسی که به ایران می‌آید احساس تفاوت، تمایز و امتیاز بکند که یکی از استراتژی‌های اصلی ما نیز همین است.

سلامی گفت: طرح 100 هتل، 100 کسب‌وکار کاملاً ایرانی است و در زمان شاه عباس صفوی دستور ساخت هزار کاروانسرا داده شد که اکثر آن نیز ساخته شد و آن زمان ایران جزو توسعه‌یافته‌ترین کشورها قرار گرفت؛ چراکه فضاهایی برای اقامت و پذیرایی داشت، بنابراین سبقه ایرانی دارد و پیشنهاد هیچ شرکت اروپایی نیست.

سرمایه‌گذاری 200 میلیون دلاری در بخش ساخت هتل

وی خاطرنشان کرد: طرح 100 هتل، 100 کسب‌وکار، استقبال سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را داشته است و شرکت‌های خارجی از 2 میلیون دلار تا 200 میلیون دلار پیشنهاد رسمی برای مشارکت و سرمایه‌گذاری در این طرح را داشته‌اند و بزرگ‌ترین شرکت‌های ساخت‌وساز جهان پیشنهاد‌هایی را در این خصوص داده‌اند.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی به توسعه حمل‌ونقل ریلی نیز اشاره کرد و گفت: دیگر استراتژی هگتا توسعه حمل‌ونقل ریلی بوده؛ چراکه شرکت رجا از زیرمجموعه این هلدینگ گردشگری محسوب می‌شود.

سلامی افزود: شرکت رجا پس از واگذاری به تأمین اجتماعی دچار مشکلات متعدد شد که شرایط بسیار سخت و بدی داشت.

در 10 سال گذشته یک واگن هم به رجا داده نشد

وی افزود: در طول 10 سال گذشته حتی یک واگن نیز به ناوگان ریلی رجا اضافه نشده است و شرکت رجا نیز با اعتصاب و مشکلات زیادی مواجه شده بود.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اضافه کرد: سه شرکت تأمین‌کننده واگن از شرکت رجا طلبکار بودند و شرایط سختی را داشتیم.

سلامی بیان داشت: عمر بعضی از واگن‌های شرکت رجا به 32 سال نیز می‌رسد و شرایط نامناسبی دارد، ولی هگتا موفق شد در مرحله اول تثبیت مالکیت در سازمان تأمین اجتماعی را انجام دهد و پس‌ازآن دارایی‌های این شرکت به 2 هزار میلیارد تومان افزایش یافت و در حال حاضر کاملاً به سازمان تأمین اجتماعی واگذار و منتقل شده است.

طلب 300 میلیارد تومانی شرکت رجا از دولت

وی ادامه داد: شرکت حمل‌ونقل ریلی رجا 300 میلیارد تومان از دولت طلب دارد و پرداخت این طلب می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات این شرکت را رفع کند.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی اظهار داشت: درنهایت توانستیم شرکت‌های شاکی از رجا را در ساخت واگن مشارکت دهیم و 180 واگن پس از 10 سال وارد ناوگان شرکت رجا می‌شود.

سلامی افزود: شرکت رجا در گذشته در حال ورشکستگی بود، ولی امروز نه‌تنها رجا در حال حرکت است، بلکه سه شرکت واگن‌سازی را نیز فعال کرده است که واگن‌ها نیز بر اساس توان داخلی ساخته می‌شود.

وی یادآور شد: بخش زیادی از مطالبات پیمانکاران نیز در این مدت پرداخت شده و این علی‌رغم پرداخت مطالبات دولت به شرکت رجا است.

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی افزود: 300 میلیارد تومان طلب رجا از دولت بسیار حائز اهمیت است و این شرکت نیاز مبرم به این منابع دارد و باید هرچه سریع‌تر پرداخت شود.

سلامی افزود: بنابراین ما توان داخلی را در صنعت ریلی و واگن‌سازی فعال کردیم و توانستیم با دیگر شرکت‌های مهم ارتباط برقرار کنیم.

وی ادامه داد: در مجموع شرکت رجا در حال پیشرفت و توسعه است و از زیان‌های هنگفت به نقطه سربه‌سری رسیده است.

شرکت رجا و شرکت هما وارد بورس خواهند شد‌

مدیرعامل هلدینگ گردشگری تأمین اجتماعی خبر داد: در آینده نزدیک، شرکت رجا و شرکت هما وارد بورس خواهند شد‌. شفاف‌سازی شرکت‌ها بسیار مهم است و در این خصوص نیز اقداماتی صورت گرفته است.

سلامی تأکید کرد: هگتا متولی توسعه گردشگری کشور نیست و تنها متولی ایجاد ثروت و درآمد برای تأمین اجتماعی است و در همین راستا رویکردهای نو گردشگری را بررسی می‌کند.

انتهای پیام/

  • علیرضا آیت اللهی

جهان‌شهری آکنده از عطر خاطره / یزد؛ شهر کاشی‌کاری‌های سحرانگیز

بافت تاریخی یزد
شناسهٔ خبر: 4252857 - 
بهار این روزها چتر زیبای خود را گسترانیده و شهر جهانی یزد از این همه زیبایی، تلفیق عطر خوش شب‌بوها با بوی خیال‌انگیز خشت و خاک است، بویی که نقش خاطره بر جان کویر می‌زند.

خبرگزاری مهر ـ گروه استان‌ها: شهر یزد که حالا دیگر به جرگه شهرهای جهانی پیوسته، بهار امسال رنگ و بوی خوش‌تری دارد، کوچه‌های آشتی‌کنان همان است، مناره‌های مسجد جامع و کاشی‌کاری‌های سحرانگیز هم همان است، حتی شیشه‌های رنگی اتاق‌های پنج‌دری خانه‌های تاریخی و بادگیرهای بلند، اما جهانی شدن یزد، لذتی دیگر در قدم‌های غرورانگیز در کوچه‌پس‌کوچه‌های بافت تاریخی به دنبال دارد.

یزد که حالا به برکت بافت تاریخی و هویت فرهنگی و تلاش نیاکان این دیار، شهری جهانی شده است، به طور قطع آوازه آن بیشتر به گوش گردشگران داخلی و خارجی رسیده و کمتر کسی است که اهل سفر باشد اما دلش نخواهد نخستین روزهای بهار را در دیار «خشت و خاک و خاطره» بگذراند.

استان یزد مجموعه‌ای از زیبایی‌های تاریخی و طبیعی

نه تنها شهر یزد بلکه استان یزد، مجموعه‌ای از زیبایی‌های تاریخی و طبیعی است که شاید مرور گوشه‌ای این زیبایی‌ها، جذابیت سفر به مرکز جغرافیای ایران را دوچندان کند.

معمولا یزد را بیش از هر چیز با نام مسجد جامع کبیر آن می‌شناسند، مسجدی که پایه‌های آن را ساسانیان بنا نهادند و بنای فعلی مسجد متعلق به دوره ایلخانی است، مسجدی که از آن به عنوان یکی از شاهکارهای معماری یاد می‌شود و در هر گوشه و کنار آن، یادگاری از دوره‌ای از تاریخ بر جای مانده است.

بلندترین مناره‌های جهان از مسجد جامع یزد سر به آسمان کشیده است

کاشی‌کاری‌های سحرانگیز مسجد جامع، مناره‌های بلند آن که از آن به عنوان بلندترین مناره‌های جهان یاد می‌شود، گنبد و شبستان زیبای مسجد و ده‌ها عنصر معماری دیگر از مواردی است که می‌تواند نیمی از روز یک گردشگر علاقمند به تاریخ و معماری را به زیباترین شکل ممکن پر کند.

برای ورود به دل بافت تاریخی یزد، کافی است کوچه سمت راست مسجد جامع را طی کنیم و آنگاه با خانه‌های تاریخی، موزه‌ها، آب‌انبارها، نخل‌های محله‌های مختلف، طاق و ساباط، کوچه‌های آشتی‌کنان و در نهایت مدرسه ضیائیه یا همان زندان اسکندر خواهیم شد.

زندان اسکندر که یزدی‌ها خوش‌تر دارند آن را مدرسه ضیائیه بنامند، نیز در میانه بافت تاریخی یزد و در محله فهادان واقع شده و فاصله چندانی با مسجد جامع ندارد.

مدرسه ضیائیه متعلق به قرن هفتم است و قدمت آن اکنون به هشت قرن می‌رسد و توسط عارف معروف، ضیاءالدین حسینی رضی بنا شده است.

زندانی منتسب به دوران حمله اسکندر مقدونی

در مورد این بنا روایت‌هایی مطرح است که قدمت ساخت آن را به زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران نسبت می‌دهد که آن زمان از این بنا به عنوان زندان استفاده می‌شده اما بعدها تغییر کاربری داده و به عنوان مدرسه مورد استفاده قرار گرفته ‌است.

اما یکی از زیباترین جاذبه‌های تاریخی و طبیعی یزد، باغ دولت‌آباد است و در ایام نوروز معمولا از پربازدیدترین اماکن دیدنی این شهر به شمار می‌رود.

باغ دولت‌آباد، بلندترین بادگیر جهان را دارد و عمارت زیبا با معماری بی‌نظیر، حوض طولانی و نارنجستان و انارستان و تاکستان بر زیبایی این باغ افزوده است.

مجموعه امیرچخماق، آب انبار شش بادگیری، مسجد روضه محمدیه و مزار شهید محراب استان یزد آیت‌الله صدوقی، بازار خان، دخمه زرتشتیان، آتشکده زرتشتیان، ساعت مارکار و ده‌ها اثر تاریخی و طبیعی دیگر از جاذبه‌های شهر یزد است که این شهر تاریخی و جهانی را نه تنها در ایام نوروز بلکه در همه ایام سال تماشایی می‌کند.

اما به جز مرکز استان یزد، صدها اثر تاریخی که شهرت جهانی دارند، در دیگر شهرستان‌های استان قرار گرفته که همه آنها ارزش چند بار دیدن را دارند.

شهرستان‌های ابرکوه، اردکان، اشکذر، بافق، بهاباد، تفت، خاتم، مهریز و میبد هر کدام به تنهایی مجموعه‌ای از زیبایی‌های تاریخی و طبیعی هستند که اهل سفر می‌توانند دو تا سه روز خود را به راحتی در این شهرستان‌ها سپری کرده و از مواهب طبیعی و هنر دست نیاکان خویش لذت ببرند.

ابرکوه دیار سرو ۴۵۰۰ ساله؛ دیرزیست‌ترین موجود زنده دنیا

شهرستان ابرکوه با درخت سرو ۴۵۰۰ ساله که از آن به عنوان دیرزیست‌ترین موجود زنده دنیا یا می‌شود، یکی از شهرستان‌های شاخص استان یزد در زمینه آثار تاریخی است.

خانه تاریخی آقازاده هم که از خانه‌های تاریخی مشهور است، پس از چاپ تصویرش بر اسکناس دو هزار تومانی، شهرتی دو چندان یافت و کمتر گردشگری است که به ابرکوه سفر کند اما بتواند از خیر عکاسی از این خانه تاریخی زیبا بگذرد.

شهرستان اردکان هم به عنوان ورودی استان یزد از سمت شمال، جاذبه‌های تاریخی بسیاری دارد که از جمله آنها می‌توان به بافت تاریخی، چک‌چک یکی از عبادتگاه‌های زرتشتیان، بافت تاریخی خرانق و ... اشاره کرد.

میبد هم شهرستانی متصل به اردکان است و با مرکز استان ۴۵ کیلومتر فاصله دارد و همگان آن را با کاروانسرای شاه عباسی، چاپارخانه و کارگاه‌های سفالگری و زیلوبافی می‌شناسند.

لذت کویرنوردی و شترسواری در اشکذر

اشکذر، شهرستانی متصل به میبد با فاصله ۱۶ کیلومتری از مرکز استان یزد، شهر جاذبه‌های طبیعی است و ده‌ها پارک زیبا، آسیاب آبی، آب‌انبار و ... دارد و با کمپ‌های کویرنوردی و شترسواری، نظر بسیاری از گردشگران را طی سال‌های اخیر به خود جلب کرده است.

کمی‌ آنسوتر از اشکذر و در فاصله ۱۵ کیلومتری از مرکز استان یزد، شهرستان تفت واقع شده که از آن به عنوان باغ‌شهر یزد یاد می‌شود.

تفت هم با عقابکوه، قدمگاه امام رضا (ع) و صدها اثر و جاذبه تاریخی و طبیعی در روستاهایش مرکز سفر بسیاری از مردم است که البته در میان مسافران نوروزی، بیشتر تفتی‌های مقیم یزد مشاهده می‌شوند که حال برای گذران تعطیلات خود به زادگاهشان بازگشته‌اند.

شهرستان مهریز نیز به عنوان یکی از باغ‌شهرهای استان یزد شناخته می‌شود که در فاصله ۶۰ کیلومتری از مرکز استان واقع شده است.

مهریز مقصد سفری مهیج برای گردشگران

مهریز مملو از جاذبه‌های طبیعی و باستانی است، باغ جهانی پهلوان‌پور مهریز، چشمه غربالبیز، کوه‌ریگ و ده‌ها روستای زیبا و هدف گردشگری، این شهرستان را به مقصدی مناسب برای سفرهای مهیج تبدیل کرده است.

در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از مرکز استان یزد نیز شهرستان بافق واقع شده است و این شهرستان به رغم اینکه به شهر معادن ایران مشهور است، اما طی سال‌های اخیر شور و هیجانی خاص در آن برپاست.

بافق شاید کمتر از بقیه شهرهای یزد از جاذبه‌های تاریخی برخوردار باشد اما در این شهر پارک‌های بسیار زیبایی احداث شده که می‌تواند به اندازه جاذبه‌های تاریخی دیگر شهرهای استان یزد، جذابیت داشته باشد.

البته بافق زادگاه وحشی بافقی است و خانه این شاعر بلندآوازه یکی از بناهای تاریخی و ارزشمند این شهرستان به شمار می‌رود.

خاتم تنها شهرستان عشایرنشین استان یزد

شهرستان‌های بهاباد و خاتم نیز از جاذبه‌های طبیعی بسیاری برخوردارند در شهرستان خاتم، نهر مسیح و مناطق عشایرنشین و در شهرستان بهاباد روستاهای هدف گردشگری از جذابیت‌های بسیاری برخوردارند.

در مجموع استان یزد مجموعه‌ای از زیبایی‌های تاریخی و طبیعی است و شاید اگر این امکان وجود داشت که مناطق حفاظت شده محیط زیست نیز در زمره فضاهایی قرار گیرند که امکان برگزاری تورهای گردشگری در آنجا وجود داشته باشد، می‌شد روزهای متمادی در این استان به تفرج پرداخت.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در مورد آثار و جاذبه‌های تاریخی این استان به خبرنگار مهر گفت: در استان یز هزار و ۷۲۰ اثر تاریخی و طبیعی ثبت ملی شده و پنج اثر تاریخی نیز ثبت جهانی شده است.

ثبت ۵ اثر تاریخی و طبیعی یزد در فهرست آثار جهانی

فاطمه دانش یزدی بیان کرد: باغ دولت آباد، باغ پهلوان پور مهریز، قنات زارچ، قنات حسن‌آباد و بافت تاریخی یزد از جمله آثار تاریخی و طبیعی هستند که با ثبت آنها در یونسکو، دیگر تقریبا نیمی از مردم جهان یزد را می‌شناسند.

وی بیان کرد: در سال‌های ۹۵ و ۹۶ به مجموع آثار ثبت ملی شده در استان یزد، ۹۱ اثر دیگر اضافه شده و پرونده برخی آثار دیگر نیز در دست پیگیری و تکمیل است.

دانش یزدی از یزد به عنوان یکی از مهمترین شهرهای گردشگری کشور یاد کرد و بیان داشت: به طور قطع سفر به استان یزد از جذابیت‌های بالایی برای علاقمندان به سفر برخوردار است و علاوه بر آثار تاریخی و طبیعی، جاذبه‌هایی نظیر کویرنوردی، رصد ستارگان و ده‌ها برنامه دیگر، می‌تواند تفرج در این استان را لذت‌بخش کند.

وی از مردم سراسر کشور اسلامی دعوت کرد نه تنها در ایام نوروز بلکه در همه ایام سال به این استان سفر کرده و از زیبایی‌های تاریخی، معماری، طبیعی و فرهنگی این استان بهره‌مند شوند.

  • علیرضا آیت اللهی