استاد دانشگاه یزد گفت: خشکی هوا می تواند بافت تاریخی شهر یزد را تحت تاثیر قرار دهد. چرا که سازه های خشتی برای بقا و پایداری به درصد خاصی از رطوبت نیاز دارند.
شناسه : 30903663
۱۳۹۶/۰۶/۲۶ ۰۸:۰۴
Printخشکی هوای یزد به خشت و گِل بافت تاریخی هم رحم نمی کند!
به گزارش یزد رسا، سید مجید میررکنی، استادیار بخش فیزیک فضا دانشگاه یزد گفت: خروجی تمام مدل های جهانی اقلیمی نشان میدهد دمای میانگین کره زمین افزایش یافته و تغییر اقلیم برای کره زمین اتفاق افتاده است.
وی افزود: رخداد تغییر اقلیم سبب عدم تعادل در چرخه آب شده است. البته شایان ذکر است منظور از آب هر سه فاز دی اکسید هیدروژن یعنی آب، یخ و بخار آب است. به دلیل افزایش دما، که نمود بارز تغییر اقلیم است، ظرفیت گنجایش بخار آب در جو افزایش پیدا کرده و بدین ترتیب تبخیر افزایش یافته است. افزایش تبخیر سبب خشکی رو به افزایش مناطق خشک به خصوص استان یزد شده است.
دکتر میر رکنی هشدار داد: تبعات حاصل از خشکی هوا بسیار متعدد و زیانبار است. برای مثال خشکی هوا می تواند بافت تاریخی شهر یزد را تحت تاثیر قرار دهد. همانطور که میدانید سازه های خشتی برای بقا و پایداری به درصد خاصی از رطوبت نیاز دارند. در دوره های گذشته، رطوبت لازم از قنات های عبوری از زیر این سازه ها تامین می شد. اما متاسفانه اکنون خشک شدن آب قنات ها و افزایش دما سبب کاهش رطوبت شده و عامل تهدید کننده برای حفظ و بقا بافت تاریخی شهری مانند شهر یزد است.
وی با اشاره به ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد و لزوم حفظ، حراست و توجه بیشتر به این بافت تاکید کرد: در صورت عدم تامین رطوبت لازم، روند تخریب بافت خشتی شتاب خواهد گرفت. به بیان دیگر فرسایش حاصل از خشکی بیش از اندازه سبب تخریب بافت تاریخی شهر یزد خواهد شد.
استادیار, بخش فیزیک فضا, دانشگاه یزد اذعان داشت: همانطور که پیش تر گفتم، افزایش دما سبب خشک تر شدن مناطق خشک شده است. البته این پدیده جدای از رخدادهای خشکسالی است که استان یزد در چند سال اخیر شاهد آن بوده است. متاسفانه در حال حاضر از یک سو، تغییر اقلیم عامل موثر در کاهش بارندگی بوده و از سوی دیگر، این رخداد سبب افزایش تبخیر شده و بنابراین موجودی آب کاهش یافته است.
وی با بحرانی خواندن وضعیت مصرف آب در یزد بیان داشت: در صورتی که الگوی مصرف آب را تغییر ندهیم متاسفانه در آینده نزدیک شاهد یزد بدون شهروند خواهیم بود اما تغییر الگوی مصرف در کشاورزی، صنعت و شرب میتواند به حفظ و بقای یزد کمک کند.
میررکنی با اشاره به راه حل های موجود برای مواجهه با پدیده تغییر اقلیم اظهار کرد: به نظر بنده بهترین راهبرد در مواجهه با تغییر اقلیم، راهبرد "تغییر در برابر تغییر" است. البته این راهبرد جدیدی نیست. نیاکان ما بیشتر به امر تجارت، بازرگانی و صنایع کم آبخواه اشتغال داشته اند. در اکثر موارد، با طبیعت و اقلیم سازگار بوده اند. همانطور که میدانید تمدن های بسیاری به دلیل عدم سازگاری با اقلیم نابود شده اند. پس انسان هرگز نمی تواند در جنگ با طبیعت پیروز شود. همانطور که سازمان های بین المللی پیشنهاد کرده اند در مواجهه با تغییر اقلیم، سازگاری حرف اول را میزند. به نظر بنده یزدی ها بیش از همه این اصل را در ادوار گذشته رعایت کرده اند. معماری سازگار با اقلیم، سیمای بارز این اصل است. پس تغییر در راستای سازگاری با تغییر اقلیم میتواند راهگشا باشد و در غیر اینصورت محکوم به فنا هستیم.
انتقال آب کافی نیست
وی طرح انتقال آب را راه حلی مفطعی دانست و تاکید کرد: با توجه به مرگ بخش عمده آبخوان های استان انتقال آب امری اجتناب ناپذیر است، اما اگر تغییر الگوی مصرف را رعایت نکنیم در واقع فقط زمان واپاشی را کمی به عقب خواهیم انداخت.
میر رکنی افزود: لازم است توجه داشته باشیم «تغییر الگوی مصرف آب» با «مدیریت مصرف آب» کاملا متفاوت است. در مدیریت مصرف آب تغییر در کشاورزی، صنعت و شرب خیلی مد نظر قرار نمیگیرد. اما تغییر در کشاورزی، صنعت و شرب نقش اساسی در تغییر الگوی مصرف آب بازی میکند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر، در عرصه صادرات و واردات "آب مجازی" عامل اصلی است. آب مجازی یعنی این که برای تولید یک هندوانه یا یک لیتر شیر گاو به طور تقریبی به 400 لیتر آب نیاز است. چه نیازی است استانی که به شدت خشک است کشاورزی و صنایعش بیشترین مصرف آب مجازی را داشته باشد؟ به بیان دیگر چه نیازی است که آب و خاک را صادر کنیم ؟
هواشناس یزدی در پایان تاکید کرد: عدم توجه و برنامه ریزی برای مواجهه با تغییر اقلیم ضرر و لطمات جبران ناپذیری خواهد داشت که اقدام به موقع و حساب شده تمام دستگاه های مرتبط و همکاری مراکز علمی را می طلبد.
هنوز دو ماه از ثبت جهانی شهر یزد نگذشته که بار دیگر ساختوسازها به بافت تاریخی این شهر رسید.
به گزارش یزدی نیوز؛بهگفته برخی از مسئولان شورای جهانی، بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس) ایراداتی را به این پرونده وارد کرده است که شامل ساخت سازههای بتنی و غیرخشتی در بافت خشتی شهر یزد از جمله در محله زرتشتیان، ضوابط ساختوساز در شهر یزد و نبود مدیریت یکپارچه مرتبط ، افزایش حریم باغ ثبتجهانی شده دولتآباد و ضابطهمند شدن ساخت و سازهای واقع در حریم این اثر، میشود.
به گزارش جماران؛ هنوز دو ماه از ثبت جهانی شهر یزد نگذشته که بار دیگر ساختوسازها به بافت تاریخی این شهر رسید. اگرچه مسئولان استانی معتقدند ضوابط میراث فرهنگی در این پروژه رعایت میشود اما تخریبها و ساختوسازهایی که در سالهای اخیر در سایر محوطه تاریخی انجام شده است، دوستداران میراث فرهنگی را نسبت به این قبیل اظهارات بدبین کرده است و این نگرانی وجود دارد که نکند عمر جهانی ماندن یزد کوتاه باشد.
سال 92 بود که سه خانه تاریخی در محله امامزاده جعفر یزد تخریب شدند، همان سال فعالان میراث فرهنگی اعلام کردند که چندهکتار از بافت تاریخی یزد به بهانه توسعه محوطه امامزاده جعفر در این بافت تاریخی در خطر تخریب است.
تجاریسازی در بافت تاریخی یزد
حال با گذشت چهار سال از این اتفاق، در حالی که سرانجام پرونده ثبت جهانی این شهر به نتیجه رسیده و شهر یزد نخستین شهر جهانی ایران در فهرست یونسکو به شمار میرود، چند روزی میشود که اخباری مبنی بر ساخت یک مجتمع تجاری، در خیابان قیام یزد و باز هم در نزدیکی امامزاده جعفر به گوش میرسد.
ساختمانی که هر روز قد میکشد و بادگیرهای خشتی ساختمانهای اطراف خود را محو میکند. تصاویر منتشر شده از اسکلت بتنی این ساختمان، آن نیز در میان بناهای خشتی یزد که زیباییشان چشم هر بینندهای را خیره میکند، سبب شده است تا این تصور ایجاد شود که طرح توسعه امامزاده جعفر از سر گرفته شده و بار دیگر کلنگها برای تخریب این شهر خشتی که حالا جهانی شده است، بالا میروند.
نگرانیها زمانی شدت میگیرد که هنوز دو هفته از معارفه علی اصغر مونسان، رییس تازه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نگذشته است و این فرض وجود دارد که در بحبوحه تغییرات سازمان، ضوابط زیر پا گذاشته شود.
ساخت و ساز با مجوز میراث فرهنگی
ساشا ریاحی مقدم، سرپرست معاونت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد، معتقد است این ساخت و ساز با مجوز از میراثفرهنگی صورت گرفته است. او درباره این موضوع به «قانون» میگوید: « پیش از این در محل ساختمان در حال ساخت، یک گاراژ قدیمی قرار داشت که در این پروژه بقایای آن حفظ شده و بخشهای دیگر نوسازی شده است.طرح مجتمع بر اساس ضوابط میراث فرهنگی بوده و پایگاه میراث فرهنگی یزد، آن را تایید کرده است».
تایید نامه این مجتمع تجاری، آنگونه که مدیر پایگاه میراث فرهنگی یزد به «قانون» میگوید، متعلق به دو سال قبل بودهاست؛ درحالی که پرونده این شهر تاریخی 9 سال پیش در فهرست میراث موقت جهانی قرار گرفته بود.
با این حال مجتبی فرهمند نیز اعتقاد دارد تنها اسکلت این ساختمان قرار است بتنی باشد و نمای مجتمع تجاری مطابق جزییات خیابان قیام و به سبک بافت تاریخی خواهد بود.
همچنین بهگفته مدیر پایگاه میراث فرهنگی یزد، این ساختمان در دو طبقه ساخته میشود که هماهنگ با ارتفاع مجاز ساخت و ساز در محوطه بافت تاریخی است.
نمی توان از کسب و کار مردم جلوگیری کرد
سید محمدرضا سید حسینی، معاون عمرانی استانداری یزد، معتقد است نمی توان به دلیل ثبت جهانی، از کسب و کار مردم جلوگیری کرد. او نیز مانند سایر مسئولان، ساخت این مجتمع تجاری را مطابق ضوابط میراث فرهنگی میداند و به «قانون» میگوید: « اداره کل میراث فرهنگی به این طرح مجوز داده است، اگر خلاف ضوابط میراث فرهنگی باشد، این اداره میتواند از ادامه کار پروژه جلوگیری کند.
حساسیت مسئولان استان نسبت به حفظ بافت تاریخی یزد از فعالان میراثفرهنگی و خبرنگاران بیشتر است، خودمان پرونده ثبت جهانی شهر را آماده کردیم و نمیگذاریم با ساخت یک ساختمان، این پرونده خدشهدار شود».
اظهارات سید حسینی در حالی است که شهریور سال گذشته در نشست خبری استاندار یزد به مناسبت هفته دولت اعلام کرده بود:« بافت تاریخی نیز مانند بافت جدید شهر است و شهر زاینده و پویاست و امکان دارد همانگونه که در بافت جدید تخریب رخ میدهد، در بافت قدیمی نیز شاهد تخریبهایی باشیم».
اما و اگرهای 9 ساله پرونده یزد
بافت تاریخی یزد به مساحت عرصه 743 هکتار و مساحت حریم پنج هزار هکتار در سال 84 به ثبت ملی رسید.
سال 87 بود که مسئولان بهدنبال ثبت جهانی یزد پروندهای را آماده و به یونسکو ارسال کردند. پس از گذشت ۹ سال از ارسال پرونده یزد برای ثبت جهانی، انتظارها به پایان رسید و یزد بهعنوان نخستین شهر ایران در یونسکو بهثبت رسید. مهمترین دلیل طولانیشدن ثبت جهانی یزد، ساختوسازهای غیراصولی در این شهر بود.
بهگفته برخی از مسئولان شورای جهانی، بناها و محوطههای تاریخی (ایکوموس) ایراداتی را به این پرونده وارد کرده است که شامل ساخت سازههای بتنی و غیرخشتی در بافت خشتی شهر یزد از جمله در محله زرتشتیان، ضوابط ساختوساز در شهر یزد و نبود مدیریت یکپارچه مرتبط ، افزایش حریم باغ ثبتجهانی شده دولتآباد و ضابطهمند شدن ساخت و سازهای واقع در حریم این اثر، میشود.
در عرصهی شهر جهانی یزد، یک مجتمع تجاری با سازههای بتنی در حال ساخت است که دوستداران میراث فرهنگی آن را یک تهدید برای این محوطه ثبت جهانی میدانند، در حالیکه مسئولان میراث فرهنگی میگویند «مجوزهای این مجتمع قبل از ثبت جهانی صادر شده است»!
به گزارش ایسنا، تیرماه امسال شهر تاریخی یزد به عنوان نخستین شهر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید، اما قبل از تائید کارشناسان یونسکو مبنی بر ثبت این محوطهی ارزشمند و جهانی، یکی از ایراداتی که همین کارشناسان به بافت تاریخی شهر یزد گرفتند، وفور ساختمانهای بتنی در برخی محلات این بافت تاریخی بود.
تازهترین نمونه آن، سازهای است که یکی دو هفته قبل در یکی از خیابانهای بافت تاریخی شهر یزد که حالا دیگر باید از آن به عنوان بافت تاریخی جهانی نام برد، قد عَلَم کرده و در حال بالارفتن با سازهی بتنی است.
شهر جهانی یزد در معرض تهدید است
علیرضا ترقینژاد، از دوستداران میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد در گفتوگو با ایسنا با ابراز نگرانی از وضعیت ساختوساز در حال انجام در وسط بافت تاریخی یزد میگوید: در ضلع غربی امامزاده جعفر یزد در بافت تاریخی این شهر یک ساختمان متروکه بود که با خاک یکسان شد و در حال حاضر ساختمانی جای آن در حال بالا آمدن است که هر چند هیچ تابلوی معرفی از نوع کاربری آن و تعداد طبقات ندارد اما به نظر میرسد قرار است به مجتمعی تجاری تبدیل شود.
او این اقدام را تعرض به حریم تاریخی شهر جهانی شده یزد میداند و ادامه میدهد: این ساختمانِ در حال ساخت در خیابان قیام به سمت میدان بعثت و تکیه امیرچخماق و در همجواری امامزاده جعفر قرار گرفته است، اقدامی که در مخالفت با ضوابط میراث فرهنگی است چون در محدودهی چند هکتاری ثبت جهانی شده یزد قرار گرفته است.
وی با اشاره به ملیههای آهنی قرار گرفته در محل این زمین در دست ساخت بیان میکند: آن نشان میدهد که گویا قرار است یک مجتمع چند طبقه بزرگ در این مکان ساخته شود، یک ساختمان مدرن آهنی که هیچ سازگاری با بناها و بافت تاریخی شهر ندارد.
او با بیان اینکه به نظر میرسد مجوزهای لازم برای این ساخت وساز صادر شده، میافزاید: اصلا نمیتوان باور کرد این ساختوساز در راستای بافت تاریخی و همخوانی با این بافت در حال ساخت است، چون در هر شرایط فقط میتوان این را گفت که این ساخت و ساز ثبت جهانی یزد را به خطر میاندازد.
همه مجوزها قبل از ثبت جهانی صادر شده
فاطمه دانشیزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در این زمینه به ایسنا توضیح میدهد: همهی مجوزهای این ساختوساز قبل از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد از سوی شورای فنی میراث فرهنگی، کمیسیون مادهی ۵ اجرا و طرح صادر شده بود، به همین دلیل آن پروژه در حال حاضر به کار خود ادامه میدهد.
تصویب شورای فنی برای ایجاد سازههای خشتی در بافت یزد
وی اما در پاسخ به این مساله که در زمان صدور مجوزِ طرح، محوطهی بافت تاریخی به عنوان بافت تایخی شهر یزد در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده بود، به برگزاری جلسهی شورای فنی در روز گذشته _ شنبه ۱۱ شهریور _ اشاره و بیان میکند: استفاده از سازههای بتنی در سطح عرصهی شهر تاریخی یزد پس از جهانی شدن این شهر، ممنوع اعلام شد، بنابراین باید سازهی خشتی یا بنایی برای این محوطه درشورای عالی شهرسازی تصویب شود.
او با بیان اینکه در این شرایط میراث فرهنگی و شورای عالی معماری و شهرسازی یکسری ضوابط را برای استفاده از سازههای خشتی در این بافت در دستور کار قراردادهاند که باید تا شش ماه آینده به تصویب برسد، ادامه میدهد: با حضور چند کارشناس، سازه در جلسهی شورای فنی روز گذشته بر تدوین یکسری تعاریف براساس ضوابط و برنامهریزی برای استفاده از سازههای خشتی و بنائی در بافت تاریخی یزد تاکید شده است، تا حتی درصورت امکان بتوان برخی از مجوزهای ساخت این ساختمانها را که قبل از ثبت جهانی صادر شدهاند، ابطال کرد.
ساخت وساز متوقف و با تصویب مصوبه، مجتمع حذف میشود
مدیر کل میراث فرهنگی استان یزد در ادامه با تاکید بر اینکه استفاده از سازههای بتونی در عرصهی شهر تاریخی یزد ممنوع است، اضافه میکند: با توجه به اینکه قبل از ثبت جهانی مجوزهای لازم برای این بنا صادر شده بود، مالک از این سازهها استفاده میکند.
او در پاسخ به پرسش ایسنا که آیا ساختوسازِ در حال انجام با وجود داشتن مجوزهای لازم، نیز جزو این مصوبه قرار میگیرد یا خیر؟ بیان میکند: مجوز این ساختمان نیز در دستور کار قرار میگیرد چون در محدودهی عرصه است و ما یکسری برنامه داریم که میتوانیم این ضوابط را مصوب و ابلاغ کنیم.
وی سپس تاکید میکند: پروژه در حال ساخت در عرصه شهر تاریخی یزد متوقف میشود تا مصوبات ابلاغ و این بنای در حال ساخت نیز حذف شود.
توسعه شهری و فضای پارکینگ در یزد نیز در دستور کار شورای فنی
دانشیزدی در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر یکسری ضوابط برای این بافت تاریخی یزد تصویب و ابلاغ شدهاند، میگوید: یکی دیگر از دلایل حضور کارشناسان سازه در جلسهی شورای فنی «توسعه شهری» یزد بود، با توجه به اینکه برخی از غرفههای شهری در مقیاسهای دانه درشت هستند و از سوی دیگر بحث فضای پارکینگ در شهر مطرح است، به این قضیه توجه میشود.
وی اضافه میکند: با توجه به اسکلت ساختمانهایی که معمولا برای پارکینگ تعبیه میشود، بحث حریم به عنوان یک تعیین تکلیف برای استان در دستور کار است، تا ببینیم برای عرصهی بنا باید چه برنامهریزی شود و از سوی دیگر اگر مجوزهای لازم داده شده، در این زمینه نیز تعیین تکلیف شود.
او از دیگر تصمیم گیریهایی که باید به عنوان یک بحث توسعهی شهری مطرح شود را وجود فضاهای بزرگ مقیاس در کاربریها میداند و ادامه میدهد: از جمله فضاهای با مقیاس بزرگ، بحث کاربریهایی مانند پارکینگ مطرح میشود که آیا معماری خشتی جوابگوست یا خیر؟
وی همچنین به طرح بازآفرینی شهری در یزد اشاره میکند و میگوید: این طرح قرار است با همین محورها تعیین تکلیف شده و یکسری مصوبات را به دستگاهها و استانها ابلاغ کند.
دانشیزدی در ادامه توجه به ارتفاع در طرحهایی که در بافت شهری یزد قرار دارند را لازم میداند و میگوید: بحث ما سازههای بتنی است، مانند ایرادی که یونسکو به وجود این نوع سازهها در بافت تاریخی یزد گرفته است. از سوی دیگر جایگزین سازهی فضاهای پارکینگمانند و عملکرد میراث فرهنگی از نظر استحکامبخشی در بحث این سازها باید توسط کارشناسان فنی سازه تصمیمگیری و مصوب شود.
فضای یک گاراژ قدیمی به مجتمعی تجاری تبدیل میشود
ساشا ریاحی مقدم، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نیز در این زمینه به ایسنا توضیحاتی میدهد، توضیحاتی که قدری متفاوت با مباحث مطرح شده از سوی مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد است.
او درابتدا با تاکید بر اینکه پروژهی قرار گرفته در ضلع غربی امامزاده جعفریزد ربطی به این امامزاده ندارد، بیان میکند: مکان در دست ساخت یک گاراژ قدیمی بوده که بخشهایی از آن در گذشته به طور کامل از بین رفته و بخشهایی باقی مانده بود که حدود سه سال و نیم پیش طرحی برای این منطقه ارائه شد تا بخشهای قدیمی حفظ و بخشهای از بین رفته به همان شکل اولیهی خود و با رعایت فضاهای پر و خالی بازسازی شوند.
وی با اشاره به بررسی نقشهی این طرح در شهر تاریخی یزد و تائیدو امضای آن توسط معاون وقت میراث فرهنگی، بیان میکند: این پروژه همچنین دارای پروانه شهرداری است و از سوی دیگر زمانی که ارزیاب یونسکو شهر تاریخی یزد را بررسی میکرد، این سازه وجود داشت و آن را دیدند. این جزو مواردی است که پیش از اقدام به ثبت جهانی مجوزهای لازم را گرفته و در حال اجرائی شدن است.
جهانی شدن یزد دو ماهه و مجوزهای پلاک در دست ساخت سه ساله
او ادامه میدهد: شهر تاریخی یزد چند ماه است، ثبت جهانی شده اما بحث حقوقی که برای این پلاک ایجاد شده که البته تائید میراث فرهنگی استان و شهرداری را نیز دارد، به دست کم دو سال و نیم پیش برمیگردد.
وی با اشاره به تعهد میراث فرهنگی یزد برای استفاده از سازههای سنتی در پروژههای کوچک مقیاس در محدودهی عرصه شهر تاریخی یزد، بیان میکند: پروژهی قرار گرفته در ضلع غربی امامزاده جعفر، جزو پروژههای کوچک مقیاس نیست، چون پروژههای کوچک مقیاس، مسکونی هستند.
به گفتهی او، گاراژ در دست بازسازی یک پروژهی تجاری است و قبل از تعهد که از سازههای سنتی استفاده کنیم این مجوزهای لازم را گرفته است، با این وجود براساس ضوابط ثبت ملی ماکسیمم مجوز ارتفاع هشت تا هشت و نیم متر را دارد و باید در دو طبقه ساخته شود و از سوی دیگر کاملا هماهنگ با وضع موجود خیابان قیام است.
در ضوابط ثبت ملی نامی از مصالح سنتی نیامده
معاون میراثفرهنگی استان یزد در ادامه در پاسخ به پرسش ایسنا که در زمان صدور مجوزِ طرح، محوطهی بافت تاریخی به عنوان بافت تایخی شهر یزد در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده بود، توضیح میدهد: در ضوابط ثبت ملی نیز هیچ جائی به نوع سازه اشاره نشده است. در واقع در قوانین نوسازی و بازسازی چند ساله گذشته در بافت یزد حرفی از سازهی سنتی نبوده و بیشترین اقدامات با استفاده از مصالح مدرن و سازههای بتنی و فلزی رخ داده است.
او تاکید میکند: با برگزاری جلسهی روز گذشته _شنبه ۱۱ شهریور_شورای فنی استان یزد، میراث فرهنگی تعهد کرده تا در محدودهی عرصه به سمت سازههای سنتی به ویژه خشت برود.
ریاحی مقدم انجام این پروژه را نیازمند یکسری مطالعات و بررسی استانداردها میداند و میگوید: این مطالعات باید توسط سازمان میراث فرهنگی، اداره کل راهوشهرسازی، مرکز تحقیقات ساختمان و شهرداری صورت گیرد. در واقع باید بستر را برای استفاده از سازهی خشتی در بافت تاریخی یزد اماده کنیم.
به گزارش یزدی نیوز معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد با تاکید به لزوم نگاه ویژه دولت به مجموعه پایگاه میراث فرهنگی گفت: کارمندان پایگاه میراث فرهنگی بدون هیچ چشم داشت و با عشق به هویت تاریخی خود تلاش کردند و لازم است دولت به آنها نگاه ویژهای داشته باشد .
به گزارش ایسنا-منطقه یزد،«سیدمحمدرضا سیدحسینی» اظهار کرد: با حمایت مسئولان عالی رتبه سازمان میراث فرهنگی کشور پرونده ثبت جهانی یزد علیرغم دشواریها و با توجه به عدم اطمینان از حصول نتیجه با جدیت دنبال و در سطح کم سابقهای از نظر مساحت، به ثبت رسید .
وی افزود: برای کمک به احیا و نگهداری بافت تاریخی در جهت بازگشت زندگی به بافت تاریخی و توسعه پدیده گردشگری به حضور سرمایههای دولتی و همراهی بانکها نیاز مبرم وجود دارد .
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار یزد تصویب مصوبات و بودجه ویژه، توسط دولت برای پیشبرد برنامههای استان در جهت حفظ برند شهرجهانی را خواستار شد .
این مقام مسئول در ادامه با بیان این مسئله که عمده سوال مردم پس از ثبت جهانی پیامدهای آن است، خاطرنشان کرد: در صورتی که از تجربه ثبت جهانی برای حفظ و گسترش گردشگری به خوبی استفاده شود، مطمئنا در کشور شاهد کاهش تخریب بافت تاریخی خواهیم بود .
بازدید معاون رئیس جمهوری از بافت تاریخی و موزه در حال ساخت شهر جهانی یزد
یزد - ایرنا - معاون رییس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، روز دوشنبه در ادامه سفر به یزد از بافت تاریخی جهانی و برخی از آثار باستانی این شهر بازدید کرد.
به گزارش ایرنا، علی اصغر مونسان در بازدید از بافت تاریخی شهر یزد که در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، بر صیانت و حفاظت از آثار فرهنگی و تاریخی در کشور تاکید کرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همچنین از آب انبار چهارسوق، مسجد جامع کبیر، مهد قرآن رضویه، محله فهادان و خانه های تاریخی شهر یزد بازدید به عمل آورد. بافت تاریخی یزد که امسال در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت 195 هکتار عرصه و 750 هکتار حریم دارد و تنها بافت زنده و پویا در کشور است که کالبد خشتی این بافت حفظ شده و زندگی اجتماعی در آن جریان دارد. مونسان همچنین با حضور در خانه تاریخی شکوهی، برای بررسی روند حفاظت شهر جهانی یزد از بخش های مختلف پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی شهر تاریخی یزد بازدید کرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی در این بازدید و پس از ارایه گزارشی از پرونده ثبت جهانی شهر تاریخی یزد توسط کارشناسان این پایگاه، از کارشناسان و دست اندرکاران تهیه و تدوین این پرونده قدردانی کرد. مونسان ثبت جهانی شهر تاریخی یزد را ثمره خردمندی و دانایی و هنرمندی مردمان این دیار عنوان کرد و افزود: ثبت جهانی شهر یزد، نگین کویر و شهر بناهای خشتی و بادگیرها، در کمیته میراث فرهنگی یونسکو افتخار دیگری برای کشورمان به ارمغان آورد. معاون رئیس چمهوری سپس با حضور در خانه صدرالعلما محل احداث موزه منطقه ای یزد، از بخش های مختلف این موزه در حال ساخت بازدید کرد و در جریان روند پیشرفت این طرح قرار گرفت. معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صبح امروز (دوشنبه) با استقبال استاندار و دیگر مسئولان استان وارد یزد شد و در بدو ورود با حضور در مسجد روضه محمدیه (حظیره) به مقام شامخ سومین شهید محراب آیت الله محمد صدوقی ادای احترام کرد و سپس در نشست شورای اداری استان حضور یافت. بهره برداری از اقامتگاه بوم گردی نقره، بازدید از بازدید از هتل باغ مشیرالممالک از دیگر برنامه های سفر یک روزه مونسان به استان یزد بود. یزد گنجینه ای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی را در خود دارد که از آن جمله می توان به بناهای مذهبی، بقعه، مساجد، حسینیه ها، زیارتگاههای زرتشتیان، خانه های تاریخی، آب انبارها، باغ های تاریخی، بادگیرها و بازارچه ها اشاره کرد. این استان 2270 هکتار بافت تاریخی دارد و بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، 18 تیر ماه امسالدر چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید. استان یزد یکهزار و 600 اثر تاریخی ثبت شده غیر منقول و 600 بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است. اکنون استانهای فارس، یزد و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران مقصد نخست گردشگران خارجی و اروپایی است. 7532 / 6197 خبرنگار: سعید صادقی مقدم**انتشار: محمدحسین فلاح irnayazdd@
بازدید معاون رئیس جمهوری از هتل باغ مشیرالممالک یزد
یزد - ایرنا - معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری روز دوشنبه از هتلباغ مشیرالممالک یزد بازدید کرد.
به گزارش ایرنا، علی اصغر مونسان در ادامه سفر به استان یزد پس از شرکت در نشست شورای اداری این استان از بخش های مختلف هتلباغ مشیرالممالک در شهر یزد بازدید کرد. رئیس سازمان میراث فرهنگی در بازدید از این هتل باغ که به همراه استاندار یزد انجام شد، بر توسعه، تامین و تقویت زیرساخت های گردشگری در شهر تاریخی یزد تاکید کرد. هتل باغ مشیرالممالک در سال 1383 در یزد به بهره برداری رسیده و اکنون 66 اتاق دارد و 85 نفر نیز در این هتلباغ بهطور مستقیم اشتغال دارند. این هتل نخستین هتل باغ ایرانی است که با معماری و تجهیزات کاملاً سنتی در زمینی به وسعت 13هزار مترمربع احداث شده و در مرحله دوم توسعه 40 سوئیت و استخر و سونا به آن اضافه خواهد شد. معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری صبح امروز (دوشنبه) با استقبال استاندار و دیگر مسئولان استان وارد یزد شد و در بدو ورود با حضور در مسجد روضه محمدیه (حظیره) به مقام شامخ سومین شهید محراب آیت الله محمد صدوقی ادای احترام کرد و سپس در نشست شورای اداری استان شرکت کرد. افتتاح بوم گردی های نقره و هفت یازده در بافت قدیم یزد، بازدید از پایگاه جهانی شهر تاریخی یزد و کارگاه موزه صدرالعلما از دیگر برنامه های سفر یک روزه مونسان به استان یزد است. یزد گنجینه ای از هنر، فرهنگ و تمدنی ایرانی را در خود دارد که از آن جمله می توان به بناهای مذهبی، بقعه، مساجد، حسینیه ها، زیارتگاههای زرتشتیان، خانه های تاریخی، آب انبارها، باغ های تاریخی، بادگیرها و بازارچه ها اشاره کرد. این استان 2270 هکتار بافت تاریخی دارد و بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نخستین بافت تاریخی شهری ایران، 18 تیر ماه امسالدر چهل و یکمین اجلاس کمیته میراث بشری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) در شهر کراکوف لهستان به ثبت جهانی رسید. استان یزد یکهزار و 600 اثر تاریخی ثبت شده غیر منقول و 600 بنای تاریخی ثبت شده ملی دارد که میزبان گردشگران داخلی و خارجی است. اکنون استانهای فارس، یزد و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران مقصد نخست گردشگران خارجی و اروپایی است. 7532/ 6197 خبرنگار: سعید صادقی مقدم** انتشار: فلاح irnayazdd@
مونسان: گردشگری زمینه ساز رونق دیپلماسی فرهنگی و خروج از اقتصاد نفتی است
یزد - ایرنا - معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان سیاه نمایی گسترده علیه ایران درعرصه بین المللی توسط دشمنان، گفت: توسعه صنعت گردشگری زمینه ساز رونق دیپلماسی فرهنگی، صدور فرهنگ ایرانی به دیگر کشورها و خروج از اقتصاد متکی به درآمد نفتی است.
علی اصغر مونسان روز دوشنبه در نشست شورای اداری استان یزد با تاکید بر بسترسازی برای توسعه گردشگری حلال به عنوان الگویی مناسب برای توسعه کشور، افزود: بسیاری از گردشگران خارجی با حضور در ایران و مشاهده فرهنگ، آداب، رسوم و آیین های ملی و مذهبی این سرزمین بیش از پیش به ایران علاقه مند می شوند. وی بیان کرد: هویت دینی و ملی مردم ایران درهم تنیده شده و این هویت باید به نحو مطلوبی برای گردشگران داخلی و خارجی تبیین شود. مونسان با بیان اینکه سرمایه گذاری در صنعت گردشگری، اقتصاد متکی به نفت را به اقتصاد مولد تبدیل می کند، ادامه داد: در این ارتباط طرح «شهر گردشگر» در چند شهر منتخب کشور اجرا می شود. وی مردمی کردن اقتصاد را از اهداف مهم دولت دوازدهم عنوان کرد و یادآور شد: مسئولان و دست اندرکاران باید با حمایت از بخش خصوصی زمینه تحقق اهداف دولت را ایجاد کنند. معاون رئیس جمهوری با تاکید بر توجه به شاخص های برنامه ششم توسعه در بخش تولید و اشتغال، تصریح کرد: موضوع اشتغال از مهمترین دغدغه ها و مهمترین اولویت های اصلی دولت است و رفع این مشکل در گرو همکاری قوای سه گانه است. مونسان افزود: بر اساس برنامه ششم توسعه باید برای ایجاد حدود یک میلیون شغل در سال اقدام شود که تحقق این مهم نیازمند 770 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری است. وی ادامه داد: این در حالی است، عمده بودجه دولت صرف هزینههای جاری و حقوق کارکنان می شود و برای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه باید برای جذب سرمایه گذاری خارج از بخش دولتی تلاش شود. همچنین مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نیز در این نشست با ارایه گزارشی از دستاوردهای دولت تدبیر و امید، گفت: ثبت جهانی قنات های زارچ و حسن آباد و بافت تاریخی شهر یزد در سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) از مهمترین دستاوردهایی بود که در دولت یازدهم محقق شد. فاطمه دانش یزدی افزود: گردشگری می تواند محور توسعه پایدار یزد باشد و این صنعت در زمینه های مذهبی، معماری، تاریخی و کویرنوردی ظرفیت های قابل توجهی در استان دارد که برنامه ریزی برای استفاده از این ظرفیت ها در برنامه های اداره کل میراث فرهنگی در سال 96 پیش بینی شده است. نشست شورای اداری با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد، استاندار یزد، نماینده مردم شهرستان های یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی و مدیران این استان برگزار شد. در حاشیه این نشست، کتاب ارمغان تدبیر (2) در استان یزد شامل دستاوردهای دولت تدبیر و امید رونمایی شد. پیش از این نیز کتاب ارمغان تدبیر (1) شامل دستاوردهای 2 سال ابتدایی فعالیت دولت یازدهم در استان یزد رونمایی شده بود. 7532/ 6014/ خبرنگار: سعید صادقی مقدم** انتشار: کاظم شاملو irnayazdd@
مونسان: گردشگری زمینه ساز رونق دیپلماسی فرهنگی و خروج از اقتصاد نفتی است
یزد - ایرنا - معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان سیاه نمایی گسترده علیه ایران درعرصه بین المللی توسط دشمنان، گفت: توسعه صنعت گردشگری زمینه ساز رونق دیپلماسی فرهنگی، صدور فرهنگ ایرانی به دیگر کشورها و خروج از اقتصاد متکی به درآمد نفتی است.
علی اصغر مونسان روز دوشنبه در نشست شورای اداری استان یزد با تاکید بر بسترسازی برای توسعه گردشگری حلال به عنوان الگویی مناسب برای توسعه کشور، افزود: بسیاری از گردشگران خارجی با حضور در ایران و مشاهده فرهنگ، آداب، رسوم و آیین های ملی و مذهبی این سرزمین بیش از پیش به ایران علاقه مند می شوند. وی بیان کرد: هویت دینی و ملی مردم ایران درهم تنیده شده و این هویت باید به نحو مطلوبی برای گردشگران داخلی و خارجی تبیین شود. مونسان با بیان اینکه سرمایه گذاری در صنعت گردشگری، اقتصاد متکی به نفت را به اقتصاد مولد تبدیل می کند، ادامه داد: در این ارتباط طرح «شهر گردشگر» در چند شهر منتخب کشور اجرا می شود. وی مردمی کردن اقتصاد را از اهداف مهم دولت دوازدهم عنوان کرد و یادآور شد: مسئولان و دست اندرکاران باید با حمایت از بخش خصوصی زمینه تحقق اهداف دولت را ایجاد کنند. معاون رئیس جمهوری با تاکید بر توجه به شاخص های برنامه ششم توسعه در بخش تولید و اشتغال، تصریح کرد: موضوع اشتغال از مهمترین دغدغه ها و مهمترین اولویت های اصلی دولت است و رفع این مشکل در گرو همکاری قوای سه گانه است. مونسان افزود: بر اساس برنامه ششم توسعه باید برای ایجاد حدود یک میلیون شغل در سال اقدام شود که تحقق این مهم نیازمند 770 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری است. وی ادامه داد: این در حالی است، عمده بودجه دولت صرف هزینههای جاری و حقوق کارکنان می شود و برای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه باید برای جذب سرمایه گذاری خارج از بخش دولتی تلاش شود. همچنین مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نیز در این نشست با ارایه گزارشی از دستاوردهای دولت تدبیر و امید، گفت: ثبت جهانی قنات های زارچ و حسن آباد و بافت تاریخی شهر یزد در سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) از مهمترین دستاوردهایی بود که در دولت یازدهم محقق شد. فاطمه دانش یزدی افزود: گردشگری می تواند محور توسعه پایدار یزد باشد و این صنعت در زمینه های مذهبی، معماری، تاریخی و کویرنوردی ظرفیت های قابل توجهی در استان دارد که برنامه ریزی برای استفاده از این ظرفیت ها در برنامه های اداره کل میراث فرهنگی در سال 96 پیش بینی شده است. نشست شورای اداری با حضور نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد، استاندار یزد، نماینده مردم شهرستان های یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی و مدیران این استان برگزار شد. در حاشیه این نشست، کتاب ارمغان تدبیر (2) در استان یزد شامل دستاوردهای دولت تدبیر و امید رونمایی شد. پیش از این نیز کتاب ارمغان تدبیر (1) شامل دستاوردهای 2 سال ابتدایی فعالیت دولت یازدهم در استان یزد رونمایی شده بود. 7532/ 6014/ خبرنگار: سعید صادقی مقدم** انتشار: کاظم شاملو irnayazdd@
سالانه 26 هزار و 752 نفر به جمعیت استان اضافه میشود
یزد - ایرنا - رئیس
سازمان مدیریت و برنامهریزی یزد گفت: این استان با نرخ رشد 2.4 درصدی در رتبه دوم
کشور بعد از بیرجند قرار دارد.
چهارشنبه, شهریور
01, 1396 8:27
اقتصادی
*
برنامه ریزی برای
جذب 65میلیون دلار سرمایه خارجی در یزد
یزد - ایرنا - معاون
سازمان مدیریت و برنامه ریزی یزد با بیان اینکه دولت دوازدهم در ادامه فعالیت دولت
قبلی نسبت به جذب سرمایه گذاری خارجی تلاش می کند، گفت: امسال قرار است از طریق مرکز
خدمات سرمایه گذاری استان برای جذب 65میلیون دلار اقدام شود.
سه شنبه, مرداد
31, 1396 16:32
اقتصادی
*
فرمانده انتظامی شهرستان:
بیش از 34 کیلوگرم هرویین در بافق کشف شد
یزد - ایرنا - فرمانده
انتظامی بافق گفت: ماموران مبارزه با مواد مخدر این شهرستان در 24 ساعت گذشته با توقیف
یک دستگاه خودرو و بازداشت 2 قاچاقچی، 34 کیلو و 900 گرم هرویین کشف کردند.
سه شنبه, مرداد
31, 1396 10:9
اجتماعی
*
مدیرکل گمرکات استان:
ارزش صادرات کالا در یزد 22درصد افزایش یافت
یزد - ایرنا - مدیرکل
گمرکات یزد گفت: در چهار ماهه نخست امسال، 663 هزار تن کالا به ارزش 173 میلیون دلار
از استان به خارج کشور صادر شد که از لحاظ ارزش 22 درصد و از نظر وزن 16 درصد نسبت
به مدت مشابه سال 95، افزایش دارد.
سه شنبه, مرداد
31, 1396 9:37
اقتصادی
*
کشف 9 هزار و 600
قطعه لوازم قاچاق آسانسور در یزد
یزد- ایرنا - معاون
اجتماعی فرماندهی انتظامی یزد گفت: ماموران پلیس در بازرسی از یک دستگاه تریلی 9 هزار
و 600 قطعه لوازم خارجی و قاچاق آسانسور به ارزش دو میلیارد کشف و ضبط کردند.
دوشنبه, مرداد
30, 1396 12:31
اجتماعی
*
آخرین کاروان زائران
حج تمتع از استان یزد به مدینه اعزام شدند
یزد - ایرنا - جانشین
مدیر حج و زیارت یزد گفت: آخرین کاروان زائران سال 96حج تمتع از این استان به تعداد
259 نفر صبح روز دوشنبه از طریق فرودگاه شهید صدوقی یزد عازم مدینه شدند.
دوشنبه, مرداد
30, 1396 9:23
سیاسی
*
عشایر یزد سالانه
500 میلیارد ریال فراورده دامی و لبنی تولید می کنند
یزد - ایرنا - رییس
اداره امور عشایری یزد گفت: با وجود 2 دهه خشکسالی و فقر مراتع، عشایر این استان سالانه
پنج هزار تن انواع فرآورده های دامی و لبنی به ارزش اقتصادی 500 میلیارد ریال تولید
و به بازار مصرف عرضه می کنند که این میزان تولید نقش بسزایی در رشد اقتصاد منطقه دارد.
یکشنبه, مرداد
29, 1396 16:35
اقتصادی
*
خانه مطبوعات یزد
و تلاش برای تحقق انتظارهای اهالی رسانه
یزد - ایرنا - فعالیت
اعضای هیات مدیره پنجمین دوره خانه مطبوعات استان یزد در حالی آغاز شده که انتظارهای
اهالی رسانه از این تشکیلات غیردولتی برای استیفای حقوق معطل مانده خود با توجه به
وقفه 2 ساله فعالیت این خانه راه دشورای را پیش روی آنان قرار داده است.
یکشنبه, مرداد
29, 1396 11:36
فرهنگی
*
کتابخانه وزیری یزد
گنجینه ای در قلب کویر
روزنامه همشهری ویژه
استان یزد روز یکشنبه، 29مرداد ماه در مطلبی به قلم سیدمهدی نبوینژاد با عنوان « کتابخانه
وزیری؛ گنجینه ای در قلب کویر» به معرفی یکی از مشهورترین کتابخانه های استان پرداخت
و مخزن آن را یکی از امن ترین مکان ها در یزد عنوان کرد.
یکشنبه, مرداد
29, 1396 10:33
فرهنگی
*
کشف 208 کیلوگرم مواد
مخدر در یزد
یزد- ایرنا - معاون
هماهنگ کننده فرماندهی انتظامی یزد گفت: در 24 ساعت گذشته 208 کیلوگرم مواد مخدر شامل
135 کیلوگرم تریاک و 73 کیلوگرم حشیش در این استان کشف شد.
شنبه, مرداد 28,
1396 14:24
اجتماعی
*
یزدی ها چهار ماهه
96 بیش از 9میلیارد ریال زکات پرداخت کردند
یزد - ایرنا - معاون
توسعه مشارکت های مردمی کمیته امداد امام خمینی(ره) یزد گفت: افراد نیکوکار در چهار
ماهه نخست سال 1396، 9 میلیارد و 836 میلیون ریال زکات در استان پرداخت کردند که یک
میلیارد و 140میلیون ریال آن زکات واجب است که این مبلغ در سنجش با مدت مشابه سال
95، 20 درصد افزایش دارد.