مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری یزد در گفتگوبا خبرنگاران تشریح کرد

جزئیات ثبت جهانی بافت تاریخی یزد

یکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۶
 

یزد- خبرنگار اطلاعات:ثبت جهانی یزد نتیجه یک کار تیمی است که زمینه جذب بیش از پیش گردشگران خارجی را فراهم می آورد.
فاطمه دانش یزدی مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری یزد در جمع خبرنگاران به بهانه ثبت جهانی یزد، افزود: استان یزد در کنار استان‌های فارس و اصفهان به عنوان مثلث طلایی گردشگری ایران مقصد اول گردشگران خارجی و اروپایی بوده است به گونه ای که استقبال گردشگران خارجی از این شهر تا پنج برابر افزایش داشته و همین امر گردشگری را محور توسعه استان قرار داده است
وی گفت:این استان ۲۲۷۰ هکتار بافت تاریخی دارد و شهر یزد به عنوان نخستین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان دارای بافت تاریخی به مساحت عرصه ۷۴۳ هکتار و مساحت حریم ۵۰۰۰ هکتار است.
اوادامه داد: یزد با عناوینی همچون شهر بادگیرها، شهر کار و کاریز و کاهگل، دارالعباده، دارالعلم و دارالعمل، حسینیه ایران، شهر دوچرخه‌ها، شیرینی، شهر قنات و قنوت و قناعت و شهر آتش و آفتاب شناخته می شود. 
وی مهمترین شاخصه بافت تاریخی شهر یزد را زنده بودن آن بیان کرد و ادامه داد: مواردی از جمله زندگی مسالمت آمیز ادیان مختلف نیز در ثبت جهانی شهر یزد موثر بود.
دانش یزدی گفت: تلاش جدی در خصوص پرونده ثبت جهانی بافت تاریخی یزد با بازبینی آن در سال ۹۳ آغاز و پرونده در سال ۹۴ به یونسکو ارسال و تلاش شبانه روزی کارشناسان و متخصصان پس از ۵ر۲ سال نتیجه داد.
وی ادامه داد: ارزیاب یونسکو در بازدید از بافت تاریخی یزد در سال ۱۳۹۵ ایرادهایی گرفت که حدود ۶ ماه برای رفع آنها تلاش شد تا در نهایت به ثبت جهانی انجامید.
دانش یزدی آثار تاریخی و میراث فرهنگی یزد را منحصر به فرد دانست و گفت: با ثبت جهانی بافت تاریخی یزد، این شهر بیش از گذشته به جهانیان معرفی و زمینه جذب بیشتر گردشگر به استان فراهم می شود.
وی با تاکید بر لزوم ساماندهی بافت تاریخی یزد، افزود: برای تحقق این مهم برنامه‌‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در نظر گرفته شده است که با همکاری دستگاه‌های مربوطه محقق خواهد شد.
او افزود: در نشست اخیر با استاندار یزد مقرر شد وظایف دستگاه‌‌ها در راستای حمایت از جذب گردشگر پس از ثبت جهانی بافت تاریخی یزد تدوین و پس از تصویب در شورای برنامه ریزی استان به آنها ابلاغ می ‌شود.
مدیرکل میراث فرهنگی یزدهمچنین در خصوص اقدام برخی رسانه‌ها به انتشار مطالبی مبنی بر ثبت جهانی موقت بافت تاریخی یزد در گذشته گفت: این مطالب کذب محض است و چنین موضوعی وجود ندارد.وی حیات و زندگی در بافت تاریخی یزد و نگاه مثبت نمایندگان جهانی در اجلاس لهستان به این موضوع را از مهمترین عوامل ثبت جهانی بافت تاریخی یزد خواند.
اوگفت: یکی از مهمترین شاخص‌های بافت تاریخی یزد وجود حیات و زندگی در آن است به نحوی که در ۶ ثبت جهانی قبلی شهرهای دنیا، چنین شاخصی وجود ندارد لذا در اجلاس جهانی لهستان نگاه مثبتی از سوی نمایندگان جهان به این موضوع فرهنگی شد تا با حداکثر آراء موافقت خود با ثبت جهانی یزد را اعلام کنند.
وی گفت: از مجموع ۷۰۰ هکتار عرصه بافت تاریخی یزد که به ثبت ملی رسیده ، ۲۰۰ هکتار ثبت جهانی شده است.
محمدمهدی شرافت مشاور مدیرکل و مدیرکل پیشین میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد نیز با تاکید بر اهمیت ثبت جهانی بافت تاریخی شهر یزد، نامگذاری ۱۸ تیر ماه به عنوان روز یزد را پیشنهاد داد.
وی وضع میراث فرهنگی در استان یزد پیش از دولت یازدهم را وخیم اعلام کرد و افزود: تخریب بافت تاریخی در آن زمان به امری عادی تبدیل شده بود و بافت تاریخی شهر یزد در آن دوره آسیب جدی دید.
محمدرضا نصیری سرپرست معاونت گردشگری اداره میراث فرهنگی یزد نیز با بیان این که اکنون ۲۰۰ مکان اقامتی با ظرفیت ۵۰۰۰ تخت در استان وجود دارد، افزود: ظرفیت اقامتی یزد تا سال ۱۴۰۰ باید به ۱۰ هزار تخت برسد.
محمدرضا نصیری با بیان این که اولویت برنامه‌های استان پس از مساله آب، گردشگری است، افزود: بر این اساس پنج هتل ۴ و ۵ ستاره در نقاط مختلف استان در حال ساخت است.
وی افزود: در حوزه بوم گردی ۵۱ واحد در استان به بهره برداری رسیده که ۶۰ درصد این واحدها در بافت تاریخی است.
درپایان نجمه نادری مسئول دفتر فنی پایگاه پژوهشی میراث فرهنگی یزد گزارشی از روند ثبت جهانی بافت تاریخی این شهر در ۹ فصل ارائه کرد.
کمیته میراث جهانی یونسکو ۱۸ تیر ماه در چهل و یکمین نشست خود درکراکوف لهستان، با اجماع، شهر تاریخی یزد را در فهرست میراث جهانی خود ثبت کرد.
درسال‌های گذشته چغازنبیل، میدان امام اصفهان، تخت جمشید، تخت سلیمان، ارگ بم، پاسارگاد، سلطانیه، بیستون، مجموعه قره کلیسای آذربایجان، سازه‌های تاریخی – آبی شوشتر، بازار تبریز، بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی، ۹ باغ ایرانی شامل اکبریه بیرجند، فین کاشان، شاهزاده ماهان، ارم شیراز، عباس آباد بهشهر، چهلستون اصفهان، دولت آباد یزد، پاسارگاد شیراز، پهلوان پور یزد (در مجموع به عنوان یک اثر)، گنبد قابوس، مسجد جامع اصفهان، کاخ گلستان، شهر سوخته، محوطه باستانی شوش و چشم انداز فرهنگی میمند از ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده بود.
همچنین مجموعه قناتهای ایرانی شامل ۱۱ قنات از جمله قنات زارچ و حسن آباد مهریز در استان یزد و کویر لوت به عنوان نخستین میراث طبیعی ایران در چهلمین اجلاس میراث جهانی یونسکو در استانبول به ثبت رسید تا شمار آثار ثبت شده ایران در یونسکو به ۲۱ اثر برسد.